BURIMI

  BURIMI.net - Faqe e Motrave Muslimane Shqiptare     

 

Home

Home

Islami

   Kur'an

   Hadith

   Ramazan

   Falja/Namazi

   Haxhi

Vajza Muslimane

Familja
Edukimi i Femijeve

Faqa e Femijeve

Shkence

Shendeti

Kuzhina

Arti Islam

Lirika

Kendi i Librit

Links

Kuiz
Fjalori i Faqes

Per Burimi.net

 

  Google

 

BURIMI.net

Kontakto Burimin

 

Ne Emer te Allahut, Meshiruesit, Meshireberesit

 

Forma e Namazit t Muhammedit (saws) me pak fjale

nga Nasrudin ALBANI

Falnderimi i qoft All-llahut, i cili e bri namazin farz pr robrit e Tij dhe i urdhroi q ta falin dhe ta kryejn n mnyr m t mir. Bekimi dhe shptimi i All-llahut qofshin mbi Pejgamberin ton, t cilit i sht drejtuar duke i thn: ''Ty ta zbritm  Kur'anin q t'u  shpjegosh njerzve at q u sht shpallur atyre.''( Nahl: 44). Dhe Muhammedi saws e realizoi kt detyr n mnyr t plot. Prej gjrave q i shpjegoi me goj dhe me pun ishte edhe namazi. Aq bukur e shpjegoi saq nj her fali namaz n mimber, duke u ngritur e duke br ruku, e pasi mbaroi faljen u tha: '' E kam bre kt gj q t m pasoni dhe ta msoni namazin tim'' (Buhariu dhe Muslimi). Si dhe na e bri obligim pasimin e tij duke thn: '' Faluni ashtu sikur q m shihni duke u falur.''( Buhariu, Muslimi dhe Ahmedi). Muhammedi saws e ka prgzuar at q e fal namazin ashtu si e ka falur ai, duke i siguruar hyrje ne Xhennet nga ana e All-llahut duke thn : ''All-llahu azze we xhel-le i ka br farz pes namaze. Ai q merr mir abdest, i fal n koh t tyre, i plotson rukut dhe sexhdet e tyre dhe i fal me frik-respekt, All-llahu i siguron falje mekatesh, kurse ai q nuk vepron kshtu, nse don ia fal, perndryshe e dnon. (Hadithi sht sahih, shiko Sahih Ebu Dawud) Bekimi dhe shptimi qofshin mbi familjn e tij, shokt e tij t devotshm e t pastr, t cilt neve na transmetuan ibadetin e tij, namazin, fjalt dhe veprat e Muhammedit saws, vetm keto i bn drejtim dhe shembull pr to, dhe mbi ata q ecn rrugs s tyre deri n Ditn e Kijametit.

 

Pasiq njohja e ksaj n mnyr t qart nuk u mundsohet shumics s njerzve, bile edhe as dijetarve, nga shkaku i t kapurit t tyre pr ndonj medhheb t caktuar. Kurse do dijetar q punon n shrbimin e sunnetit t pastr, n aspekt t tubimit dhe marrjs s fikhut, din se n do medhheb ka gjra q nuk gjenden n medh'hebin tjeter, dhe n t gjitha medhhebet ka gjra q nuk jan t vrteta, e t ciat i mveshen Pejgamberit saws sidomos kt mund ta gjejm n librat e mvonshm , t cilt pohojn n mnzr t prer se kjo sht prej vepres se Muhammedti saws. Pr kt shkak dijetaret e hadithit,  All-llahu i shprbleft me t mira, kan shkruajtur vepra ku tregojn gradn e  haditheve t librave t njohura t fikhut, si sht libri El Inaje bima'rifeti ehadihtil-hidaje dhe Et-turuku wel-wesail fi tehrixhi hulasetud-delail t dijetarit Abdulkadir bin Muhammed ed Kurejsh, El Hanefi dhe Nesbur-raje ila ehadi-thil-hidaje, te dijetarit El-hafidh Zejlai, etj.

 

Un them: Pasiq njohja e ksaj gjje sht e vshti pr shumicn e njerzve, e shkruajta kt libr q t msojn menzren e namazit te Resulull-llahut saws e t udhzohen me udhzimin e tij, duke shpresuar nga All-llahu swt at qe na ka premtuar n gjuh t Pejgamberit t Tij saws: '' Kush thrret n udhzim ka shprblim (pr kt) dhe shprblimin e atyre q veprojn me kt udhzim, duke mos u paksuar ky shprblim'.' (Transmetoi Muslimi dhe t tjert)

 

Pasiq nuk hasa n ndonj libr prmbledhse me kt tematik, e pash pr detyr q pr vllezrit e mi musliman, t cilt kan deshir t pasojn udhzimin e Muhammedit saws, t bj nj libr q do t prmbledh, aq sa mundet, do send q ka t bj me formn e namazit te Muhammedit saws prej tekbirit e deri te selami( fundi i namazit), n mnyr q tia lehtsoj lexuesit, simpatizuesit te vertet t Muhammedit saws, realizimin e urdhrit te tij: Faluni ashtu sikur q me shihni duke u falur. Pr kt shkak prvesha krahet, tubova hadithet q kan t bjn me qllimin tim, rezultat i t cilit sht ky libr.  I kam vn kusht vets q mos t prmendi n kt libr asnj hadith jo t vrtet duke pas parasysh rregullat e terminologjis se hadithit. Pr kt shkak kam ln anash do hadith t dobt, pa marr parasysh se a ka t bj me formn, dhikrin ose veprat e vlefshme, ngase besoj se hadithi i vertet mjafton, kurse hadithi i dobt nuk na jep vetm se paragjykime, kurse paragjykimi, siq thot All-llahu: nuk eshte asgje ndaj se vertetes (Nexhm:28) dhe si ka thene Pejgamberi saws: Keni droje paragjykimet ngase paragjykimi sht fjala m e rrejshme. (Buhariu dhe Muslimi).

 

All-llahu xh.sh. nuk ka krkuar prej nesh ta adhurojm me hadithe t tilla, bile Muhammedi saws na ka ndaluar nga kjo duke thn: Keni droje te transmetuarit e shumt nga un, kurse ai q flet nga un le t thot vetm t vrtetn dhe t drejtn. Kush thot pr mua at q nuk kam thn, le t prgatit karrige prej zjarri. (Iben Ebil Shejbe dhe Ahmedi) Pasiq ka ndaluar Muhammedi saws t transmetuarit e hadithit t dobt, m par do t ndalonte te vepruarit m t. E kam quajtur Forma e Namazit te Muahmmedit saws, prej tekbirit e deri ne Selam sikurse e sheh. Lus All-llahun xh.sh qe  ta bj te sinert pr Fytyrn e Tij t Ndershme dhe tu bj dobi me t vllezrve te mi besimtar. Ai sht Dgjues dhe Prgjegjs.

 

Metoda 

 Pasiq tema e ktij libri ishte sqarimi i faljes s Muhammedit saws, sht e natyrshme q mos t'i prmbahem asnj medhhebi, nga shkaku q prmenda m par. Kshtu q kam prmend do hadith t vrtet, ashtu siq  kan vepruar Muhadithinet n t kaluarn dhe ashtu si veprojn edhe sot. Ebul-Hasan El -Lakneviu thot: '' Kush shikon me shikim t drejt dhe kush fundost n detin e fikhut dhe t usulit pa kufi kupton se shum shtje  primare dhe sekondare n t cilat jan prar dijetart, drejtimi i muhaditheve sht m i fort se te tjert. Un do her q prcjellja prarjet e dijetarve, fjaln e muhadithve e gjeja m afr t vertets. All-llahu i mbrojt. All-llahu na ringjallt ne grupin e tyre dhe na mundsoft q t vdesim duke i dashur dhe duke i pasuar ata. Pr kt shkak ky libr do t jet prmbledhs i asaj q sht shprndar n brendin e librave t ndryshm t hadithit dhe fikhut, pa marr parasysh ndryshimin e mendimeve te tyre, pasiq asnj libr nuk e prmbledh gjith t vrtetn. Shpresojm se ai q do t veproj me kt do t jete prej atyre q jan t udhzuar N at q u kundershtuan ndrmjet veti, me lejn e All-llahut, All-llahu e nxjerr n rrug t drejt at q dshiron. (Bekare: 213)

 

Pasiq un ia obligova vets kt metod, dmth te kapurit pr sunnetin e vertet, dhe e prdora kt metod n kt libr (ose liberth), dhe n librat  tjer q do t prhapn ndrmjet njerzve, jam i bindur se shumica nuk do t jen t knaqur nga kjo. Shum grupe dhe medhhebe, bile shumica prej tyre do t ofendojn dhe do t qortojne me gojn dhe lapsat e tyre, mirpo kjo nuk sht gj pr mua, ngase un e di se t knaqurit e njerzve sht qllim i paarritshm dhe se Ai q i bn t knaqur njerzit duke e hidhruar All-llahun, All-llahu kt njri  e le ne duart e njerzve si thot Muhammedi saws. (Tirimidhiu, Kadaiu e  te tjere, hadithi eshte sahih)

           

Disa thenie te imameve  

E shoh t arsyeshme t prmendi disa thnie t imamve, ndoshta n to ka prkujtim pr ata q i pasojn verbrisht, bile edhe ata q i bjn taklid atyre q jan n grad m t vogl se ata, dhe kapn pr medhhebet dhe fjalt e tyre, sikur te ishin zbritur nga qielli. All-llahu xh.sh. thote: Pasoni at q u eshte zbritur nga Zoti juaj,  e mos zini miq pos Tij. Pak po prkujtoheni. (Araf:3).

 • Ebu Hanifeja rahimehull-llah

  I pari prej imamve sht Ebu Hanifeja rahimehull-llah. Prej tij jan transmetuar fjal dhe thnie t shumta, t gjitha t drejtojne tek domosdoshmria e t vepruarit ne hadith dhe n lnien e mendimeve te imamve, t cilat i kundrshtohen hadithi.

  A) Hadithi i vertet sht medhhebi im (Iben Abidin dhe Shejh Salah El-Fulani)

  B) Nuk i lejoht askujt t merr fjaln time, prderisa nuk e di nga e kam marr un ( Ibnu Abdellberri, Ibnuk -kanji,  Ibn Abidin etj. Un them (Albani) ''Po q se kjo sht fjala e tyre pr ata q nuk din argumentin e tyre. A thua vall thon pr ata q din se argumenti sht n kundrshtim me fjaln e tyre, e pastaj jep fetwa n kundrshtim me argumentin. Vetm kjo thnje mjafton pr t rrzuar taklidin.

 •   Malik Ibn Enesi rahimehull-llah:

  A) Un jam krijes, e qlloj dhe gaboj. Shikoni n mendimin tim, do mendim q plqen me Kuran dhe sunnet, at merrni. Kurse do mendim q nuk sht n plqim me Kuran dhe sunnet mos e merrni.( Ibnu Albdellberri, Fulani dhe Ibni Hazmi)

  B) Prej do personi pos Muhammedit saws merrn (disa fjal) dhe lihn (disa fjal), prveq Muhammedit saws. (Ibnu Abdellberri dhe Ibn Hazmi)

 •  Shafiu rahimehull-llah:

  A) T gjith muslimant jan t nj mendimi se atij q mson ndonj sunnet prej Resulull-llahut saws nuk i lejohet t ln kt pr shkak t ndonj fjale t dikujt tjetr (Ibnul-kjjimi dhe Fulani)

  B) Hadithi i vrtet sht medhhebi im. (Neveniu, Sharani, Hakimi Bejhakiu dhe Fulani)

  C) do hadith i Muhammedit saws sht fjala ime edhe pse nuk e keni dgjuar prej meje (Ibn Ebi Hatimi).

   

 •  Ahmed Ibn Hanbeli rahimehull-llah:

  A) Mos m bn taklid, as mos i beni taklid Malik-ut, as Shafiut, as Evzaiut, as Theuriut, por mere nga kan marr ata( Fulani dhe Ibnul-kanji)

  B) Kush refuzon hadithin e Pejgamberit saws i sht afruar shkatrrimi (Ibnul-Xhevziu).

T drejtuarit nga Kibla

Njeriu q do t fal namaz drejtohet kah Kibla (Qabja) pa marr parasysh vendin ku gjendet, duke br nijet t falurit e namazit q vijon (Vendi i nijetit sht zemra, e nuk duhet shqiptuar me goj, ngase kt vepr nuk e ka br Muhammedi saws e as sahabt e tij. Pr kt shkak nj vepr q nuk e kan br ata as ne nuk duhet ta bjm, ngase kjo vepr konsiderohet bidat. Muhammedi saws kur ngritej pr n namaz drejtohej kah Kibleja, qoft ne namaz te farzit ose te nafils. Ky hadith sht mutevair, dmth e kan transmetuar nga do gjenerat nj grup njerzish, ashtuq numri i madh i tyre mohon mundsin e gnjeshtres. Gjithashtu, ka urdhruar duke thn: Kur t ngritesh n namaz, merr mir abdest, pastaj drejtohu kah Kibleja dhe merr tekbir ,dmth thuaj Allahu Ekber (Buhariu dhe Muslim)

 

T falurit drejt Sutrs

T marrish sutre para vets gjat namazit sht vaxhib (obligim i domosdoshm). Sutre sht nj send q vendost para vets n madhsi sa nj brryl. Mund te jet dru, gur, njeri, dmth shpina e tij, ose di tjetr n kt madhsi. Duht t jet n largsi aq sa t ket mundsi t vej kokn n sexhde para sutrs. Kjo ka t bj me at q falet n vete, mirpo sa i takon njeriut q falt pas imamit, ky person nuk duhet t merr sutre, por mjafton sutreja e imamit, dmth sutreja e imamit sht sutre pr t. Muhammedi saws thot: Falu drejt sutres dhe mos l askend t kaloj para teje. Nse refuzon (dhe don te kaloj), ather luftoje, ngase me t sht shejtani.(Transmetoi Ibni Huzejmeja me sened te fort). Gjithashtu thot: Kur t falet ndokush drejt sutres, le ti afrohet sutres, q mos tia ndrpret shejtani namazin. (Transmetoi Ebu dvudi, Bezzari, Hakimi, dhe thot: Hadithi sht i vertet. Kt e kan plqyer edhe Dhehebiu dhe Neveviu). Muhammedi saws qndronte afr sutrs, ashtu q ndrmjet tij dhe murit (dmth sutrs) kishte tre brryla .( Tran, Buhariu dhe Ahmedi). Kurse ndermjet vendit t sexhds dhe murit, sa te kaloj nj dele.(Trans Buhariu dhe Muslimi)

 

Marrja e tekbirit fillestar

Marrja e tekbirit fillestar bhet duke ngritur duart deri ne supe ose deri ne vesh duke thn: All-llahu Ekber (All-llahu sht me i madhi) dhe duke shikuar ne vendin ku do te bj sexhde. (Fig 1) Muhammedi saws ka filluar namazin me thnien All-llahu Ekber. (Muslimi dhe Iben Maxheja.) Gjithashtu ka thn: Nuk plotsohet namazi i ndokujt prderisa t merr abdest ashtu si duht, pastaj t thot All-llahu Ekber (Taberaniu me sened sahih)

 

Muhammedi saws ka thn: elsi i namazit sht pastrtia (abdesti), tekbiri ndalon veprat q nuk jan t namazit, kurse selami i lejon t brit ato vepra (Ebu Davudi, Tirimidhiu, Hakimi i  cili thot: Hadithi sht sahih. N kt plqen edhe Dhehebiu). Muhammedi saws disa her ka thn tekbirin duke ngritur duart, ndrsa disa her para se t`i ngritte duart dhe disa her pasi q ka ngritur duart.( Buhariu, Ebu Davudi dhe Nesaiu). Muhammedi saws disa her i ngritte duart deri n supe e disa her deri n vesh (Buhariu, Ebu Davudi, dhe Nesaiu).

           

Vnia e duarve n gjoks

Pas marrjs s tekbirit vendos duart n gjoks.(Fig 2) Vndon dorn e djatht mbi dorn e majt, dmth mbi shputn dhe nyjen e dors s majt.(Fig 3) Muhammedi saws thot:  ``Ne pejgamberet jemi urdhruar q ta shpejtojm iftarin dhe ta vonojm syfyrin, dhe t vndojm t djathtn mbi t majtn n namaz.(Ibnu Hibbani dhe Dijau me sened t vrtet). Muhammedi saws kaloi pran nj njeriu qe po falej dhe e pa se kishte vendosur dorn e majt mbi te djathtn. Ia zgjidhi duart dhe dorn e djatht ia vuri mbi dorn e majt. (Ahmedi dhe Ebu Dawudi me sened sahih). Muhammedi saws vendoste doren e djatht mbi shpinn e s majts,dhe mbi  nyjen e dors s majt (Ebu Dawudi, Nesaiu, Ibnu Huzejmeja, me sened te vertet, gjithashtu Ibnu Hibbani e ka vrtetuar). 

 

Duat e fillimit t namazit dhe leximi i Fatihas

Pasi te marrish tekbirin fillestar fillon namazin me dua t cilat i ka thn Pejgamberi saws. Ka mse 12 dua me t cilat ka filluar namazin e tij Muhammedi saws, mirpo pr ju po zgjedhim tri:

 1. "All-llah-humme! Baid bejni we bejne hatajaje kema baadte bejnelmashriki wel-magribi. All-llah-ume! Nakk-ini min hatajaje kema junakkithetheu-belebjedi minedde-nesi.All-llah-umme! Igsilni min hatajaje bilmai weththelxhi welbere-di". (Buhariu , Muslimi dhe Ibn Ebu Shejbe)

  "O Zot! Largom prej mkateve, ashtu si ke larguar lindjn prej perndimit.O Zot! Pastrom prej mkateve ashtu siq pastrohen rrobat e bardha prej flliqsirs. O Zot! Laji mkatet e mia me uj, bor dhe breshr."

 2. "Subhaneke All-llah-umme we bihamdike we tebarakesmuke we teala xhedduke we la ilahe gajruke (Hadithi sht sahih)

   "Qofsh I lavdruar o All-llah dhe i Falendruar .Emri Yt qoft i bekuar dhe u lartsoft Madhria (Shkelqsia) Juaj. S`ka t adhuruar prvec Teje.

 3. "Elhamdulil-lah hamden kethiren tajiben mubareken fihi". (Me kt dua filloi namazin nj sahabij. N kt rast Muhammedi saws tha Pash 12 melek , nxitonin cili prej tyre do ta ngrit m par (tran Muslimi dhe Ebu Dawudi).

  "E falnderojm All-llahun me falenderime t shumta, t mira dhe t bekuara.

Pas leximit t njers prej ktyre duave thot: Eudhu bil-lahi minesh-shejtanirr-rraxhim min hemzihi we nefhihi we nefthihi. (Hadithi sht Sahih)

Disa hadithe q flasin pr domosdoshmrin e leximit t Fatihas dhe vlern e saj

            1. Muhammedi saws thot: Nuk ka namaz pr at q nuk lexon n namaz Fatihatul-Kitab (Suren Fatiha) (Buhariu, Muslimi, Ebu Awwane dhe Bejhakiu)

            2. Nuk vlersohet namazi i personit q n namaz nuk lexon Fatihatul-Kitab  

            3. Kush fal namaz e nuk e lexon n t Fatihatul-Kitab, ai namaz sht i mangt, ai namaz sht i mangt, ai namaz sht i mangt , jo i plot. (Muslimi dhe Ebu Awwane).

 

Leximi i Fatihas pas imamit

N fillim Muhammedi saws u lejoi sahabve t lexojn pas tij n namazet me z (siq eshte sabah, akshami dhe jacia) ashtu q nj dit duke fal namazin e sabahut, lexoi Kuran, mirpo i erdhi rnd. Pasi q e kreu tha Si dukt ju po lexoni pas imamit tuaj? Ne tham: Po duke shpejtuar Muhammedi saws tha: Mos e beni kt prvec se t lexon dokush prej jush Fatihatul Kitab, ngase nuk ka namaz ai, i cili nuk e lexon kt sure (Hadithi sht sahih).

 

Mirpo, m von u ndaloi leximin e Kuranit qoft Fatihaja ose sure tjetr, n namazet ku lexoht me z. Nj dit prej ditsh, pasiq u kthye prej namazit n t cilin lexoi me z (n disa rivajete thuht se ka qen namazi i sabahut) tha Lexoi dikush prej jush me mua pak m par? Nj njeri i tha : Po un o Resull-llah ! Muhammedi saws tha  sht kjo ndrhyrje? Ebu Hurejra,( transmetues i ktij hadithi) thot Pasiq dgjuan kt nga Muhmmedi saws sahabt u ndaln nga t lexuarit me Muhammedin saws (imamin) n namazet ku ai (imami ) lexonte me z, kurse lexonin ( Fatihan) n vete n namazt q imami nuk lexonte me z (siq jane dreka, ikindija, nj rekat i akshamit dhe dy rekatet e fundit t jacis) ( Hadithi sht hasen).

 

Nga ky hadith nnkuptojm:

A) N fillim leximi i Fatihas dhe surs ka qn i lejuar pr mukte-diun (ai q falt pas imamit)

B)Pastaj sht ndaluar leximi i Kuranit, prveq leximit t Fatihas.

C)Pastaj ka ndaluar ndrhyrjen me imamin gjat leximit t Fatihas, n namazet ku ka lexuar me z.

D) Kurse duht t lexohet Fatihaja n namazet ku imami nuk lexon me z (siq sht dreka, ikindia , rekati i tret i akshamit dhe dy rekatt e fundit t jacis).

 

Pasiq Muahmmedi saws prfundonte leximin e sures Fatiha, thoshte AMIN! Me z dhe e zgjatte zrin (sahih). Muhammedi saws ka thene Kur t thot dikush AMIN po ashtu edhe meleket n qiell thon AMIN, e kto t thna prputhn njra me tjetrn i faln mkatet q i ka br m par. (Buhariu, Muslimi Nesaiu dhe Daremiu) N nj hadith tjetr qendron Thuani AMIN ju don All-llahu. (Muslimi dhe Ebu Awwane) ifutet nuk ua kan zili n asnj send siq ua kan zilin n selamin (prshendetjen islame) dhe n thnien AMIN pas imamit .(Buhariu ne Edebul-Mufred Ibn Maxheja, Ibn Huzejmeja, Ahmedi dhe Siraxhi me dy senede sahiha.) Muhammedi saws pas Fatihas lexonte ndonj sure, n disa raste te gjate, n disa raste t shkrut siq transmetohet ne hadithe te vrteta mbi kete tem.

 

Shkuarja ne ruku

Shkon ne ruku duke thn All-llahu Ekber, njkohsisht duke i ngritur edhe duart deri n supe ose deri n vesh. Pastaj drejton shpinn n mnyr horizontale duke vnduar duart n gjunj me gishta t hapur, e duke qndruar n kt pozit i qet. (Fig.4)

 • Muhammedi saws pasiq e mbaronte leximin heshtte pak, pastaj ngritte duart duke marre tekbir dhe shkone n ruku.

 •  Muhammedi saws i vndonte shputat e duarve n gjunj. Aq mir i vndonte n gjunj sikur ti kishte kapur ata (Buhariu dhe Ebu Dawudi).

 •  Gjithashtu ka thn: Kur t shkosh n ruku, vndoi duart n gjunj dhe hapi gishtat, pastaj rri n kt pozit, derisa t merr do gjymtyr pozitn e vet (Ibnu Husejmeja dhe Ibnu Hibbani n dy sahihet e tyre)

 • Muhammedi saws kur shkonte n ruku e rrafshonte dhe e drejtonte shpinn (Buhariu dh Bejhakiu me sened sahih)

 •  Muhammedi saws i urdhronte muslimanet t plotsojn rukut dhe sexhdn duke u thn: Plotsoni rukun dhe sexhdn, ngase pasha At n dor t t cilit sht shpirti im un u shoh pas shpins sime nse nuk shkoni (n mnyr t drejt )n ruku dhe n sexhde. (Buhariu dhe Muslimi)

 • Dhe thoshte : O ju musliman! Nuk ka namaz ai q nuk drejton kurrizin e tij ne ruku dhe sexhde (Ibnu Ebu Shejbe, Ibnu Maxhe me sened sahih).

N kt pozicion thua:

            1. Suhane Rabbijel- Adhim- tre ose me tepr her. (Qoft i pastr prej t gjitha t metave Zoti i Madhruar dhe i lavdruar). 

            2.Ose Subhane Rabbijel-Adhim We Bihamdihi- 3 here ose m shum her.(Qoft i pastr prej t gjitha t metave Zoti i Madhruar dhe i lavdruar) 

            3. Dhe Subbuhun, Kuddusun, Rabbul-Melaiketi  Werruh. (Qoft i pastr nga t gjitha t metat dhe i bekuar Zoti i melekve dhe xhibrilit).            

 

Ngritja nga rukuja

Ngrihesh prej rukus duke i ngritur duart deri ne supe ose deri n vesh. Njkohsisht thua: Semi All-llahu Limen Hamide. Muhammedi saws ngrihej nga rukuja duke thn: Semi All-llahu Limen Hamide (Buhariu dhe Muslimi). Kur kethehej prej rukuse drejtohej saqe cdo gjymtyre kethehej ne vendin e vet (Buhariu dhe Ebu Dawudi). 

 

Ndrsa pas ngritjes thoshte: Rabbena we lekel- Hamd (Buhariu dhe Ebu Dawudi). Rabbena We Lekel-Hamd, Hamiden Kethiren Tajjiben Mubareken Fihi Mubareken Alejhi, Kema juhibu Rabbena We Jerda. Kt e tha nj njri q falej pas Muhammedit saws pasiq u ngrit nga rukuja dhe pasiq tha Semi All-llahu Limen Hamde Pasiq u kry namazi Muhammedi saws tha: Kush foli pak m par? Njeriu tha Un or Resul-lullah! N kt rast Muhammedi saws tha  Pash tridhjet e m shum melek, t cilt nxitonin kush m shpejt do ta shkruaj (kt vepr) (Maliki, Buhariu dhe Ebu Dawudi).

 

Berja e Sexhdes

Pastaj shkon n sexhde duke lshuar duart para kmbve dhe duke drejtuar gishtat e duarve dhe kmbve drejt Kibles. (Fig.5 & Fig 6) Muhammedi saws kur donte t shkon n sexhde merrte tekbir (dmth thoshte All-llahu Ekber), pastaj shkonte n sexhde" (Ebu Jala ne Musnedin e tij me sened t fort dhe Ibnu Huzejmeja me sened tjetr sahih).  Dhe i lshonte duart para kmbve (Ibnu Huzejmeja, Darekutni, Hakimi, i cili e vrtetoi kt hadith, n kt e ka plqyer edhe Dhehebiu.) Gjithashtu, i urdhronte muslimant duke u thn: Kur dikush bn sexhde , le t mos ult sikur q ult deveja, por le t lshoj duart para kmbve (Ebu Dawudi, Tmeami na Fewaid, Nesiu ne Sugra dhe Kubra me sened sahih).

 

Muhammedi saws thot: Jam urdhruar q t bj sexhde n shtat pjes (t bj sexhde) n ball dhe tregoi dorn e tij drejt hunds, n dy duart, n dy gjunjt, n pjesn e kmbve (dmth gishtat e kmbve) dhe jam urdhruar q mos ti mbledh (trheq ) rrobat (pantallonat ) dhe flokt (Buhariu dhe Muslimi).  Muhammedi saws thot: Kur t shkosh n sexhde, lshoi shputat e duarve dhe ngriti brrylat dhe thot: Drejtohuni n sexhde dhe mos i lshoni brrylat prtoke, ashtu sikurse i lshon qeni (Buhariu, Muslim, Ebu Dawudi, Ahmedi dhe Ebu Awwane). (Fig. 7 & Fig. 8).

N kt pozit thua:

 1. "Subhane Rabbiel-Ala" 3 ose me teper here (Ahmedi, Ebu Dawudi , Ibni Maxheja, Darekutni, Ahmedi, Taberaniu dhe Bejhakiu). ( Qoft i pastr prej t gjitha t metave dhe i lavdruar Zoti i lartsuar).

 2. "Subbuhun Kuddusun Rabbul-Melaiketi Werruh" (Muslimi dhe Ebu Awwane).

Vlera e Sexhdes

Muhammedi saws thot: Kur All-llahu don t mshiroj ndokend prej banoreve t xhehenemit urdhron melekt q ta nxjerrin at person i cili e ka adhuruar. Melekt e dallojn nga gjurmt e sexhds, ngase All-llahu ka br haram zjarrit ti djeg gjurmt e sexhds dhe kshtu dalin nga zjarri. Gjith njeriun e djeg zjarri prveq gjurmve t sexhds.  (Buhariu dhe Muslimi)

 

T ngriturit nga sexhdeja

Ngritesh nga sexhdeja duke marr tekbirin (All-llahu Ekber), pastaj shtrin kmbn e majt n t ciln ulsh dhe drejton kmbn e djatht, kurse duart  i vndon n kofsh dhe gjunj.(fig 9) Muhammedi saws ngritej nga sexhdeja duke marre tekbir (dmth duke thene All-llahu Ekber) (Buhariu dhe Muslimi). Pastaj shtrinte kmbn e majt, n t ciln ulej i qet, kurse kmbn e djatht e mbante drejt dhe gishtat e kmbs i mbante drejt Kibles (fig 10).  

 

N kt ulje thuhet:

            1."All-llahumme gfirli Werhamni Wexhburni Werf-ani Wehdini We Afini Werzukni". (O Zot! Falm, mshirom, forcom, m ngre (n pozit t lart n Xhennet), udhzom, m jep shndet dhe furnizim (rizk) ( Ebu Dawudi, Tirimidhiu, Ibni Maxheja, Hakimi, i cili thot se Hadithi sht sahih)

            2. "Rabbigfirli" (O Zot, falm.) (Ibni Maxheja me sened Hasen)

 

Pastaj merrte tekbir dhe shkonte n sexhdn e dyt (Buhariu dhe Muslimi) Vepronte n kt sexhde ashtu sic vepronte n sexhdn e par, pastaj ngrihej duke marr tekbir (Buhariu dhe Muslimi) Muhammedi saws ka thene: Pastaj vepro kshtu n do rekat dhe n do sexhde. Nse kshtu vepron n do rekat e plotson namazin, po qe se l mangu di, l mangut di nga namazi. (Ahmedi dhe Tirimidhiu, i cili e vrtetoi kt hadith.)

Pasiq t bn sexhdn e dyt, ult pak, pastaj ngritet. Kjo ulje quhet Xhelsetul-Istiraha (ulja e te pushuarit).

 

Ngritja pr n rekatin e dyt

Pasiq t bn Xhelsetul-Istiraha (uljn e t pushuarit), ngritet n rekatin e dyt i mbshtetur me duar n tok. Muhammedi saws ngritej pr n rekatin e dyt duke u mbshtetur ne tok (Buhariu dhe Shafiu). ''Muhammedi saws gjate ngritjes i bnte duart grushta dhe mbeshtetej n to (fig 11) N kt rekat vepron sikur veproi n rekatin e par, pervec se e bente m t shkurt se rekatin e par.

           

Teshehudi i par

Pasiq vepronte n rekatin e dyt ashtu siq ka vepruar n rekatin e par, ulet n mnyrn e prshkruar pak m par dhe n kt ulje lexon Tehijatin dhe drgon salavate mbi Muhammedin saws. Muhammedi saws n do dy rekate lexonte Tehijatin! (Muslimi dhe Ebu Awwane) dhe kur e harronte n dy rekatet e para, bnte exudes-sehv. (Buhariu dhe Muslimi) Urdhronte duke thn: Kur t uleni n do dy rekate thoni: Et-Tehijatu deri n fund, pastaj dokush prej jush le t zgjedh duate qe i pelqejne m tepr dhe le ti lutet All-llahut xh.sh me t (Nesaiu, Ahmedi dhe Taberaniu ne Kebir me sened sahih.)

 

Abdull-llah ibn Mesudi ra thot: Muhammedi saws ma msoi teshehudin, duke qen shputat e duarve t mia n shputat e duarve t tij, ashtu sikur m msonte ndonj sure prej Kuranit: Et-tehijjatu, lil-lahi wes-salawatu wet-tajjibatu,es-selamu alejke ej-juhen-nebijju we rahmetull-llahi we berekatuhu es-selamu alejna we ala ibadil -lahis-salihin ( kjo q thot kaplon do rob t mir n qiell dhe tok) eshhedu en la ilahe il-lall-llah we eshhedu enne Muhammeden abduhu we reluluh (Kt e thonim kur Muhammedi saws ishte n perzencn ton, pasi q ndrroi jet thonim : Es-selamu alen-nebijj (Buhariu dhe Muslimi Ibn Ebi Shejbe, Siraxhi dhe Ebu Jala ne Musnedin e tij)

 

Dmth kan thn: Et-tehijjatu, lil-lahi wes-slawatu wet-tajjibatu, es-selamu alen-nebijji we rahmetull-llahi we berekatuhu, es-selamu alejna we ala ibadil-lahis-salihin, eshhedu en la ilahe il-lall-llah we eshhedu enne Muhammeden abduhu we resuluhu. (Prshndetjet, duat madhruese dhe fjalt e mira qofshin pr All-llahun. All-llahu t ruajt dhe mshira e bekimi (i pafund) i All-llahut qofshin pr ty. Na ruajt All-llahu ne dhe t gjith robt e mir dhe t gjith robt e mir te All-llahut. Dshmoj se ska te adhuruar prveq All-llahut dhe dshmoj se Muhammedi sht rob dhe i drguar i Tij.)

 

Pastaj drgon salavate mbi Muhammedin saws ngase Pejgamberi saws drgonte salavate mbi vet-vetn n teshehudin e par dhe t dyt (Ebu Awwane ne Sahihun e tij dhe Nesaiu.) Ka disa lloje t salawateve, mirpo ne po zgjedhim pr ju nj prej tyre, q njkohsisht sht edhe e njohur ndr ne.

"All-llahumme sal-li ala Muhammedin, we ala ali Muhammed, Kema sal-lejte ala Ibrahime we ala ali Ibrahime inneke hamidun mexhid. All-llahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed Kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahime inneke hamidun mexhid."

(O Zot! Lavdroje dhe madhroje Muhammedin dhe Familjn e Muhammedit, ashtu sic ke lavdruar dhe madhruar Ibrahimin dhe familjen e Ibrahimit. Ti je i Falnderuar dhe i Lartesuar. O Zot! Bekoje Muhammedin dhe familjen e Muhammedit, ashtu sic ke bekuar Ibrahimin dhe familjen e Ibrahimit. Ti je i Falendruar dhe i Lartsuar

Gjat gjith ksaj uljeje Muhammedi saws vndonte dorn e majt mbi gjunjin e majt, kurse gishtat e dors s djatht i mblidhte dhe me gishtin tregues tregonte drejt Kibles duke hedhur shikim drejt tij (gishtit tregues)" (fig 12). Ne rastin e tregimit me gishtin tregues drejt Kibles, gishtin e madh e vndonte mbi gishtin e mesm (Muslim dhe Ebu Awwane). Dhe ngritte gishtin duke e lvizur dhe duke br dua m t (dmth bnte dua gjat lvizjes se gishtit) ( Ebu Dawudi, Nesaiu, Inbu Xharudi, Ibnu Huzejmeja dhe Inbu Hibbani me sened t vertet.) dhe thoshte : Kjo sht m e rnd pr shejtanin se hekuri, dmth, gishti tregues (Ahmedi, Bezzari, Ebu Xhaferi, Behteriu, Taberaniu, Abdulgani El -Makdisi n  sunenin e tij me sened t mir, Rewejani n Musnedine tij dhe Bejhakiu).

 

Ngritja pr n rekatin e tret dhe t katrt

  Pas uljs s teshehudit ngritet pr n rekatin e tret, nse namazi prbhet prej tre ose katr rekateve, prndryshe mbaron namazi me kt teshehud. Muhammedi saws ngritej n rekatin e tret, duke marr tekbir (Buhariu dhe Muslimi). Dhe kur ngritej i bnte duart grusht e mbshtetej n to (Ebu Ishak Harbiu me sened t shendosh, kurse kuptimi i ktij hadithi gjendet n Bejhekiu me sened sahih.) Kur ngritej prej teshehudit t par ngritte duart deri n supe ose deri n vesh siq permendm pak m par. (Buahriu , Ebu Dawudi dhe Nesaiu). Pastaj vepron n rekatin e tret sic vepron n rekatin e par dhe t dyt. Gjithashtu vepron n rekatin e katrt ashtu sic veproi n rekatin e par, t dyt dhe t tret.

 

Teshehudi i Fundit

Pasiq mbaron rekatin e katrt, ulesh n teshehudin e fundit. Vepron n kt teshehud ashtu siq ke vepruar n teshehudin e par, vetm se n kt teshehud ulsh ashtu q pjesn e prapme t majt t trupit e lshon n tok, e vndon nn kofshn dhe nn gjunjin e kmbs s djatht.(fig. 11.13)

 

Muhammedi saws ulej n teshehudin e fundit ashtu q Pjesn e prapme t majt t trupit e lshonte n tok dhe kmbt i nxjerrte n nj an (Ebu Dawudi, Bejhakiu me sened sahih dhe Muslimi dhe Ebu Awwane. Dhe kmbn e majt e vndonte nn kofshn dhe nn gjunjin e kmbs s djatht. (Ebu Muslimi dhe Ebu Awwane). Pastaj n kt pozit drgon salawate mbi Muhammedin saws ngase Muhammedi saws dgjoi nj njri duke br dua n namaz, mirpo nuk lavdoi n t All-llahun, as q drgoi n t salavate mbi Pejgamberin saws. N kt rast Pejgamberi saws tha : Shpejtoi ky njeri. Pastaj e thirri dhe i tha atij dhe t tjerve: Nse ndokush prej jush falet, le t filloj me t falendruar All-llahun azze We Xhel-le dhe duke e lavdruar At, pastaj le t drgon salawate mbi Muhammedin saws, pastaj l t bj dua at ka t doj (Ahmedi, Ebu Dawudi, Ibnu Huzejmeja, Hakimi, i cili e vrtetoi. N kt e plqeu edhe Dhehebiu.)

 

Pastaj le t krkon mbshtetje tek All-llahu xh.sh prej katr gjrave. Muhammedi saws thot: Kur ndokush prej juve kryen teshehudin e fundit, le t krkon mbshtetje tek All-llahu prej katr gjerave. Le t thot : All-llahu-mme ! Inni Eudhu bike min adhabi xhehennem we min adhabil-kabr we min fitnetil-mahajaje wel-memat, we min sherri fitnetil-mesihid-dexhall Pastaj le t bn dua pr vetn e tij me ka t don (O Zot! Krkoj mbrojtje te Ti nga dnimi i xhenenemit, dhe nga denimi i varrit. Nga sprovimi i t gjallit dhe t vdekurit  dhe nga sprovimi i dexhallit) Para se ta prfundoj namazin me selam bnte dua t llojllojshme, ndonjher bnte nj dua, e hern tjetr duan tjetr dhe ka urdhruar ate qe falet t zgjedh prej ktyre duave (Buhariu dhe Muslimi ). Ja disa dua, t cilat i ka br Muhammedi saws.

 1. "All-llahu-mme! Inni eudhu bike min adhabil-kabr, we  eudhu bike min fitnetil-mesihid-dexhxhall we eudhu bike min fitnetil- mahjaje wel-memat. All-llahu-mme! Inni eudhu bike minel-methemi wel-megremi." (Buhariu dhe Muslimi) (O Zot! Krkoj mbrojtje te Ti nga dnimi i varrit dhe nga sprovimi i Dexhallit. Krkoj mbshtetje te Ti nga sprovimi i t gjallit dhe t vdekuri. O Zot! Krkoj mbrojtje nga mkati dhe nga borxhi!)

 2. "All-llahu-mme! Inni eudhu bike min sherri ma amiltu we mi sherri ma lem ammelu bad" (Nesaiu me sened sahih dhe Ebi Asim)

   (O Zot! Krkoj mbrojtje te Ti nga Sherri i asaj q kam vepruar dhe nga sherri i asaj q nuk kam vepruar!)

 3. "All-llahum-me! Hasibu hisaben jesira" ( Ahmedi dhe Hakimi, i cili e vrteton. N kt e pelqeu edhe Dhehebiu.

 4. "All-llahum-me! Biilmikelgajb we kudretike alel-haliki, ahjini ma alimetalhajate hajren li, we tewwefeni idha kane-til -wefatu hajren li. All-llahumme ! We eseluke hashjetuke fil-gajbi wesh-shehadeti, we eseluke kelimetul-hakki wel-adli fil-gadebi wer-wida, we eseluke kasde fil-fakri wel-gina. We eseluke neimen la jebide, we eseluke kurrete ajin, la tenfidu we la tenkatiu, we eseluke rida badel-kada, we eseluke berdetui-ishibadel meuti, we eseluke ledhdhetun-nedheri ila wexhhike, we eselukesh-sheuke ila likaika fi gajri darrai mudirretin we la fitnetin mudilletin. All-llahumme ! Zejjina bi zijnetil iman, wexhalna hudatun muhtedin". (Nesaiu, Hakimi, i cili e vrteton kt hadith. N kt e plqeu edhe Dhehebiu.)

   (O Zot! Me diturin Tnde mbi t fshehtn dhe me mundsin Tnde mbi krijesat, me jep jet nse jeta sht me mir pr mua, m vdis nese vdekja sht m mir pr mua. O Zot! T lus t kem drojn n fshehtsi dhe n dukje, t lus t m mundsosh t them t drejtn dhe t vrtetn kur jam i hidhruar dhe kur jam i disponuar. T lus t jem i matur kur jam i varfr dhe kur jam i pasur. T lus q tm japish t mira q nuk harxhohn dhe knaqsi t pandrprera. T lus q t jam i knaqur pas prcaktimit (Tnd). T lus t kem jet t ftoht pas vdekjes. Te lus q t m mundsosh knaqsin e shikimit n Fytyrn Tnde dhe t lus t mallzohem pr takimin Tnd, duke mos u dmtuar as duke mos u sprovuar me sprova q drgojn n humbje. O Zot! Na zbukuro me bukurin e imanit dhe na bn t udhzuar e udhzues! )

 5. All-llahum-me! Inni dhalemtu nefsi dhulmen kethira, qe la jegfirudh-dhunube il-la ente, foggily magfireten min indike, we-rhamni, inneke entel-gafurur-rahim (Buhariu dhe Muslimi).

  (O Zot! Un i kam br padrejtsi t madhe vetvets, kurse nuk i fal mkatet askush prveq Teje. M fal me nj falje prej Teje dhe m mshiro, ngase Ti je Fals, Mshirues!)

 6. All-llahumme! Inni eseluke minel-hajri kul-lihi axhilihi we axhilihi, ma alit minhu we ma lem almu,we eudhu bike minesh-sherri kul-lihi axhilihi we axhilihi ma limtu minhu we ma lem alamu,we eselukel-Xhennete, we ma karrebe ilejna min kaulin we amelin, we eseluke minel-hajri ma seeleke abduke we resolute Muhammed, we eudhu bike min sherri mesteadheke minhu abduke we resul-uke Muhammed saws, we eseluke ma kudije li min emrin en texhale akibetuhu li rushden (Ahmedi, tajalasi, Buhariu ne Edebul-Mufred. Ibni Maxheja, Hakimi, I cili e vertet-on kete kete hadith. )

  O Zot! Un t krkoj t gjitha t mirat t tashmet dhe t vonshmt, at q e di dhe at q nuk e di dhe krkoj mbshtetje te Ti nga i gjith sherri i tashmi dhe i mvonshmi, at q e di dhe at q nuk e di. T lus t m mundsosh Xhennetin dhe at (vepr )q me afron afr Xhennetit, qoft fjal ose vepr, dhe krkoj mbshtetje te Ti nga zjarri dhe nga do (vepr)q m afron afr zjarrit, qoft fjal ose vepr. T lus ato t mira , t cilat i ka krkuar robi dhe pejgamberi Yt, Muhammedi saws dhe krkoj mbshtetje nga ajo e keqe nga e cila ka krkuar mbrojtje te Ti robi dhe Pejgamberi Yt, Muhammedi saws. T lus q ajo q me sht prcaktuar, perfundimi i saj t jet pr mua udhzim!)  

Perfundimi i namazit

Namazi perfundon duke dhn selam n t djatht dhe n t majt.(fig 14,15) Muhammedi saws jepte selam n t djatht, duke thn: Es-selamu Alejkum We Rahmetull-llah (derisa dukej faqja e tij e djatht) dhe n t majt duke thn: Es-selamu Alejkum we Rahmetull-llah (derisa dukej faqja e tij e majt). ( Muslim, Ebu Dawudi, Nesaiu dhe Tirimidhiu, i cili e vrtetoi kt hadith.)  Disa her duke dhn selamin e par shtonte edhe fjaln We Berekatuhu (Ebu Dawudi, Ibnuk Huzejme me sened sahih, pastaj Abdurrezaku ne  Musennefin e tij, Ebu Jala ne Musnedin e tij, Taberaniu ne Kebir, Ewsat dhe Darkutni.) Dmth behej "Es-selamu Alejkum We Rahmetull-llahi We Berekatuhu."

 

S fundi,

N kt q tham m par jan t njejt si burrat ashtu edhe grat, ngase nuk transmetohet asnje hadith qe veqon gruan me ndonj vepr, por fjala e Muhammedi saws: Faluni ashtu sikur me shihni mua duke u falur prfshin edhe grat. Kjo sht ajo q m mundsoi All-llahu azze we xhel-le q kt vepr ta bn t sinqert pr Fytyrn e Tij t ndershme, dhe ta bn udhzues n sunnetin e Pejgamberit, saws i cili sht i but, i mshirshm. SubhanAll-llahi We Bihamdihi, Subhanekall-llahumme we bihamdike , eshhedu en la ilahe il-la ente estagfiruke qe etubu ilehke. All-llahum-me sal-li ala Muhammedin, we ala ali Muhammed, we barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed, kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahime inneke hamidun mexhid.

 

SHTOJC:  Rradhitja e Safave (rreshtave)

Duke lexuar hadithet e Pejgamberit saws qe flasin per rradhitjn e safave dhe drejtimin e tyre, njkohesisht duke par se populli yn aspak nuk i jep rndsi ksaj vepre ashtu q sheh zbraztira t mdha ndrmjet falsve n namaz, gj e cila t nxit t mendosh e t thuash, a thua vall kt njerz jan t hidhruar, ose nuk e din rndsin e radhitjes dhe drejtimit t safave.

Pr kt shkak vendosa te shkruaj kt shtojc me qllim q tua bj t ditur njerzve domosdoshmrin e drejtimit dhe radhitjs s safave.

 1. Enes Ibn Maliku transmeton prej Muhammedit saws i cli thot: Drejtoni safet s drejtimi i safeve sht prej plotsimit t namazit (Buhariu, Muslimi, Ebu Dawudi dhe Ibni Maxheja).

 2. Ebu Mesudi thote: Muhammedi saws i prekte supet tona dhe thoshte: Drejtohuni e mos rrini larg njri tjetrit, q mos tu  largohen zemrat prej njeri-tjetrit. Pas meje le te vijojn t menurit dhe dijetart pastaj ata q jan me grad m t ult, pastaj ata q jan me grad m t ult Ebu Mesudi thot: Ju sot jeni n perarjn m t madhe (Muslimi).

 3. Enes ibn Maliku r.a thot: U thirr ikameti e Muhammedi saws u drejtua drejt nesh dhe tha: Drejtoni dhe mbushni mir safet, ngase un ju shoh pas shpine (Buhariu).

 4. Transmetohet prej Enes Ibn Malikut, i cili thot se Pejgamberi saws ka thn : Drejtoni safet se un ju shoh pas shpine Enes Ibn Maliku thote: do kush prej nesh i bashkonte supet me supet e shokut pran dhe kmbn m kmbn e shokut pran (Buhariu).

 5. Transmetohet nga Ebil-Kasim El Xhedeli, i cili thot: kam dgjuar Numan ibn Beshirin duke thn: Muhammedi saws u drejtua me fytyrn e tij drejt njerezve dhe tha: Drejtoni safet!- kt e prseriti tre her. Pastaj tha: Wall-llahi, ose do ti drejtoni safet ose do tu peraje All-llahu mes vete (Transmetuesi I hadithit) thot: Pash, do njri bashkonte supet me supet e shokut pran tij, gjunin me gjunin e shokut prane tij dhe nyjen e kmbs me nyjen e kmbs se shokut pran tij (Ebu Dawudi me sened sahih).

 6. Aisheja r.a transmeton se Pejgamberi saws ka thn: All-llahu dhe melekt bjn dua pr at, i cili e vazhdon safin (dmth, nuk e le t ndrprer) (Ibnu Huzejmeja me sened sahihe).

 7. Transmetohet prej Ibni Umerit, i cili thot se Pejgamberi saws thot: Drejtoni safet, bashkoni supet, mos lini zbraztira per shejtanin. Ai qe e vazhdon (nuk e nderpret) safin, All-llahu e vazhdon mshirn e Tij mbi t dhe ai, i cili e ndrpret safin, All-llahu e nderpret mshirn e Tij mbi t (Ebu Dawudi, Nesaiu dhe Ibnu Huzejmeja me sened sahih).

 

Figura shpjeguese per namazin
 

 


Fig.1 - Tekbiri


Fig.2 - Qendrimi ne kembe


Fig.3 - Lidhja e duarve

Fig.4 - Rukuja


Fig.5 - Shkuarja ne sexhde


Fig.6 - Shkuarja ne sexhde (vazhdim)


Fig.7 - Sexhdeja (1)


Fig.8 - Sexhdeja (2)


Fig.9 - Ngritja nga sexhdja


Fig.10 - Ulja ne rekatin e dyte


Fig.11 - Pozicioni i kembeve gjate qendrimit ulur


Fig.12 - Levizja e gishtit


Fig. 13 - Pozicioni ulur


Fig.14 - Pozicioni i kembeve (2)


Fig.15 - Dhenia e selamit ne ane te djathte


Fig.16 - Dhenia e selamit ne ane te majte

(Figurat jane pregatitur nga moter Shpresa)

 

Gjej Orarin e Faljes kudo qe te jesh tek Muslim Salat Times

Disa dobi t namazit

 1. Allahu i Madheruar i fal gjynahet me ane te pese namazeve.

 2. Pese vaktet e namazit jane shlyese te gjynaheve (nese gjynahet e medha jane shmangur).

 3. Gjynahet e shkatarrojne robin prandaj duhet te ruhet nga ato me namaz.

 4. Muslimani arrin graden e te sinqerteve dhe shehideve me ane te namazit, agjerimit, zekatit dhe sadakase se tij.

 5. Namazi eshte drite qe ndricon rrugen e robit ne dunja dhe ahiret.

 6. Shumimi i sexhdeve dhe namazit eshte nje rruge per te shoqeruar Resulullahin ne xhennet.

 7. Dy rekate namaz jane me te dashura per te vdekurin sesa kjo bote dhe c`ka ne te.

 8. Nje person qe hyn ne xhehenem, engjejt do ta nxjerrin nga ai duke e njohur nga shenjat e sexhdes.

 9. Namazi behet shkak qe te zgjidhen nyjet qe shejtani lidh mbi koken e robit.

 10. Ata qe falen naten perfitojne nje shperblim qe shume nga njerezit nuk e fitojne dot.

 11. Falenderimet i shprehen Allahut me farzin dhe namazin e nates.

 12. Namazi me i dashur per Allahut eshte ai i Daudit, i cili falej nje te treten e nates dhe flente dy te tretat e tjera.

 13. Allahu ka bere miresi mbi robin gjate nates, ne te cilen eshte nje kohe kur duaja pranohet, dhe eshte mire qe muslimani ta kerkoje ate keshtu qe te fitoje miresi ne dunja dhe ahiret.

 14. Po ashtu namazi i nates eshte nje shenje e devotshmerise dhe tak'uas, falen gjynahet dhe e parandalon robin te bjere ne to.